S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.
info@gorjanski-gobar.si
Višelnica 1, 4247 Zgornje Gorje
Telefon: 031 272 854
TwitterTwitterFacebookFacebookGoogleGooglePišite nam!Pišite nam!DomovDomov

OBISK MUZEJA GOB V ZAGREBU

Gobarsko društvo Gorje je v slovenskem merilu dokaj mlado, vendar zelo aktivno. Društvo zelo dobro sodeluje z gobarskimi društvi v Sloveniji, naše poznanstvo pa sega tudi preko meja naše domovine. Zadnji dan meseca februarja smo si člani društva ob pomoči članov gobarskega društva Boletus Umag, ogledali 'Muzej gljiva' v Zagrebu. Muzej se nahaja na Trgu bana Jelačiča; torej v samem centru hrvaškega glavnega mesta.
Ustanovitelji muzeja gob so mesto Zagreb, Turistična skupnost mesta Zagreba in Gobarsko društvo Kamilo Blagaić, pobudnik pa zaslužni znanstvenik, agronom in najpomembnejši hrvaški mikolog in poznavalec gob profesor doktor znanosti Romano Božac. Gospod Božac nas je tudi sprejel in nam razkazal muzej.
V omenjenem muzeju gob se nahaja zbirka 540 različnih vrst gob, razdeljenih po posameznih rodovih. Za ohranitev naravnega videza posamezne gobe muzej uporablja metodo liofiliziranja. Tako obdelan vzorec ohrani obliko in ostale značilnosti naravnega primerka in ima dolgo življensko dobo. Tovrstni način ohranjanja gob uporablja zelo malo ustanov, menijo, da so v svetovnem merilu ena redkih ustanov, katera uporablja liofilizacijo kot način ohranjanja narodne dediščine gobjega bogastva.
V muzeju se nahajajo primerki gob iz različnih delov Hrvaške, pa tudi od drugod. Ponosni smo bili tudi na primerke gob iz Slovenije, kot prikaz naravne različnosti gobjega bogastva naše domovine.
Gospodu Romanu Božacu se člani gobarskega društva Gorje zahvaljujemo za nazoren prikaz delovanja liofilizatorja in vodeni ogled muzejske zbirke. Vsi udeleženci ogleda in gostitelji smo prišli do spoznanja, da z boljšim sodelovanjem in prenosom znanj bogatimo naše vedenje o bogastvu gob v okolju našega bivanja. Zahvala tudi članom gobarskega društva Boletus Umag za pomoč pri organizaciji obiska.
Prispevek pripravil: Franci Arh

Komentiraj

Vsebina(obvezno)
Ime(obvezno)
E-Mail(obvezno)
Spletna stran

Zadnje novice